Stoisko z wyselekcjonowaną ofertą serów z całego świata to miejsce, które przyciąga smakoszy odwiedzających supermarket. Jak więc najatrakcyjniej wyeksponować towary, zachowując ich świeżość i najwyższą jakość? Odpowiedzią jest odpowiednie oświetlenie.
![SPAR Wespelaar, Belgia SPAR Wespelaar, Belgia](https://www.lighting.philips.pl/obszary-zastosowan/retail-hospitality/sery/_jcr_content/root/responsivegrid/section_component_1532829949/responsivegrid/story_component.signifyimg.82.360.jpeg/1696580451739.jpeg)
Zachowaj świeżość
Choć tłuszcze zawarte w serze nadają mu bogaty smak, są one jednocześnie utrapieniem dla sprzedawców starających się właściwie oświetlić część sklepu, w której się znajdują. W kontakcie ze światłem zawarte w serze tłuszcze (lipidy) zaczynają się utleniać, co sprawia, że najpierw zmienia się wygląd sera, a następnie jego smak i zapach. Proces ten zachodzi w ciągu zaledwie kilku dni. Wywołane światłem przebarwienia i utlenianie lipidów mogą zniechęcać klientów do zakupu lub obniżać walory smakowe kupionego sera.
Poznaj oświetlenie LED Fresh Food Champagne do serów
Nasze badania:
- Spektrum światła ma duży wpływ na intensywność procesu utleniania się lipidów. W przypadku światła tradycyjnego proces ten zachodzi znacznie szybciej niż przy oświetleniu LED, którego widmo można dodatkowo zoptymalizować, by jeszcze bardziej spowolnić ten proces.
- Utlenianie się lipidów może sięgać nawet 0,5 cm w głąb sera.
- Odkryliśmy, że po wystawieniu sera na działanie światła utlenianie się lipidów postępuje dalej w ciemności. W sklepach z tradycyjnym oświetleniem dzieje się to szybciej niż w tych, w których korzysta się z technologii LED.
![](https://www.lighting.philips.pl/obszary-zastosowan/retail-hospitality/sery/_jcr_content/root/responsivegrid/section_component_1315903437/responsivegrid/story_cards_componen/story_inline_card_co.signifyimg.82.320.jpeg/1696580451889.jpeg)
Grafika 1a — stopień utleniania lipidów
Wpływ spektrum i natężenia oświetlenia na utlenianie się lipidów. Dane po 10 dniach naświetlania. Czerwona linia graniczna została wyznaczona na podstawie ocen sensorycznych pochodzących z dostępnych publikacji: powyżej tej linii światło wpływa na zapach i smak.
![](https://www.lighting.philips.pl/obszary-zastosowan/retail-hospitality/sery/_jcr_content/root/responsivegrid/section_component_1315903437/responsivegrid/story_cards_componen/story_inline_card_co_102801855.signifyimg.82.320.jpeg/1696580451921.jpeg)
Grafika 1b — poziom przebarwień
Wpływ spektrum światła i czasu naświetlenia na przebarwienia. Wyniki odpowiadające natężeniu 1000 luksów.
Skuteczniej przyciągaj klientów do stoiska z serami: oświetlenie Champagne
Na podstawie przeprowadzonych badań opracowaliśmy specjalne oświetlenie LED Fresh Food Champagne, które pozwala:
-
Atrakcyjnie prezentować sery.
-
Zachować ich świeżość.