Champagne: oświetlenie ograniczające przebarwienia i utlenianie lipidów w serach

Champagne: oświetlenie ograniczające przebarwienia i utlenianie lipidów w serach

Projekt AH XL

Tłuste, kremowe sery

Stoisko z wyselekcjonowaną ofertą serów z całego świata to miejsce, które przyciąga smakoszy odwiedzających supermarket. Jak więc najatrakcyjniej wyeksponować towary, zachowując ich świeżość i najwyższą jakość? Odpowiedzią jest odpowiednie oświetlenie.

SPAR Wespelaar, Belgia

Zachowaj świeżość

Choć tłuszcze zawarte w serze nadają mu bogaty smak, są one jednocześnie utrapieniem dla sprzedawców starających się właściwie oświetlić część sklepu, w której się znajdują. W kontakcie ze światłem zawarte w serze tłuszcze (lipidy) zaczynają się utleniać, co sprawia, że najpierw zmienia się wygląd sera, a następnie jego smak i zapach. Proces ten zachodzi w ciągu zaledwie kilku dni. Wywołane światłem przebarwienia i utlenianie lipidów mogą zniechęcać klientów do zakupu lub obniżać walory smakowe kupionego sera.

Poznaj oświetlenie LED Fresh Food Champagne do serów

Nasze badania:

  • Spektrum światła ma duży wpływ na intensywność procesu utleniania się lipidów. W przypadku światła tradycyjnego proces ten zachodzi znacznie szybciej niż przy oświetleniu LED, którego widmo można dodatkowo zoptymalizować, by jeszcze bardziej spowolnić ten proces.
  • Utlenianie się lipidów może sięgać nawet 0,5 cm w głąb sera.
  • Odkryliśmy, że po wystawieniu sera na działanie światła utlenianie się lipidów postępuje dalej w ciemności. W sklepach z tradycyjnym oświetleniem dzieje się to szybciej niż w tych, w których korzysta się z technologii LED.

Grafika 1a — stopień utleniania lipidów

Wpływ spektrum i natężenia oświetlenia na utlenianie się lipidów. Dane po 10 dniach naświetlania. Czerwona linia graniczna została wyznaczona na podstawie ocen sensorycznych pochodzących z dostępnych publikacji: powyżej tej linii światło wpływa na zapach i smak.

Grafika 1b — poziom przebarwień

Wpływ spektrum światła i czasu naświetlenia na przebarwienia. Wyniki odpowiadające natężeniu 1000 luksów.

Skuteczniej przyciągaj klientów do stoiska z serami: oświetlenie Champagne

Na podstawie przeprowadzonych badań opracowaliśmy specjalne oświetlenie LED Fresh Food Champagne, które pozwala:

  • Atrakcyjnie prezentować sery.
  • Zachować ich świeżość.

Kontakt

W razie pytań skontaktuj się z lokalnym centrum obsługi.

Do pobrania

Dowiedz się więcej o oświetleniu stworzonym do takich obiektów, jak…